پویان آزاده
پویان آزاده پیانیست، پداگوگ و پژوهشگر موسیقی ایرانی در سال ۱۳۵۸ در خانوادهای اهل علم و هنر متولد شد. پدر و مادرش هر دو پزشک و دارای گرایشهای هنری هستند. او از کودکی به فراگیری موسیقی و نواختن پیانو پرداخته و از آموختههای بسیاری از استادان موسیقی ایران بهره بردهاست. در دوران دانش آموزی اش رتبه اول تکنوازی پیانو و آهنگسازی و رهبری در اولین، دومین و سومین فستیوال هنری دانش آموزان کشور در سالهای ۱۳۷۱، ۱۳۷۲ و ۱۳۷۳را کسب کرد وآهنگسازی و اجرای موسیقی دو نمایش برای کودکان و یک فیلم کوتاه را نیز به عهده گرفت. وی دانشآموخته دانشکده موسیقی دانشگاه هنر تهران در مقطع کارشناسی ارشد موسیقی جهانی بوده و با بورس تحصیلی کشور آلمان در دانشگاه مارتین لوتر آلمان در مقطع دکتری موسیقی مشغول به تحصیل شد و در ژانویه سال ۲۰۱۵ دکترای خود را در رشته موسیقی با درجه عالی از کشور آلمان دریافت کرد.
پویان آزاده به محضر استاد صاحب سبک پیانوی ایران استاد جواد معروفی راه یافت از دانش موسیقایی و سلوک هنری وی تا آخرین سال حیات وی بهره گرفت. فراگیری اصول آهنگسازی را نزد کامبیز روشن روان و درک ظرایف ردیف موسیقی ایرانی و سبک شناسی استاد مرتضی خان محجوبی را نزد استاد علی تجویدی ادامه داد و به همراه ایشان آثاری را ضبط کرد از جمله آلبوم یادگار استاد که با فوت ایشان امکان انتشار آن فراهم نشد. نوازندگی پیانو را نزد استادان گاگیک بابایان، رافائل میناسکانیان دلبر حکیم آوا و موسیقی جهانی را نزد اساتید شریف لطفی، مصطفی کمال پورتراب، هوشنگ کامکار و حسین دهلوی و ردیف دستگاهی موسیقی ایران را با ساز تخصصی سه تار زیر نظر بهنام وادانی آموخت. در مستر کلاسهای تخصصی سونوریته پیانو که توسط پیانیست برجسته روس، پروفسور ویلی سرکیسیان، در کشور ارمنستان برگزار گردید شرکت کرد و در دو مستر کلاس پیانیست مشهور بینالملل پروفسور پائول گولدا در سالهای ۱۳۸۳ و ۱۳۸۴ در کشور آلمان نیز شرکت جست. در سال ۱۳۷۶ وارد مقطع کارشناسی موسیقی دانشگاه هنر تهران شد و در سال ۱۳۸۱ فارغالتحصیل گردید. وی در همان سال وارد مقطع کارشناسی ارشد موسیقی جهانی با گرایش پیانوی کلاسیک در دانشگاه هنر تهران گردید و با اجرای کنسرتو پیانوی شماره ۲ اثر سرگی راخمانینف و آثاری از باخ، هایدن، شوپن و امین الله حسین با بالاترین درجه (امتیاز عالی) پایاننامه فوق لیسانس خود را به اتمام رساند. بلافاصله با دریافت بورسیه کامل PhD Full Scholarship Award از کشور آلمان برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری موسیقی راهی آن کشور شد.
به مناسبت صدمین سال تولد جواد معروفی، پویان آزاده برنامهای را در بزرگداشت استاد خود در تالار پیانوی شرکت Kenauer در هامبورگ آلمان به اجرا درآورد. او در این برنامه، قطعاتی از آفریدههای استاد معروفی را بهمراه آثار پیانو یی خود را برای نخستین بار اجرا کرد وی در سال ۲۰۱۰ به عنوان اولین دانشجوی دکتری ایرانی، در مجمع جهانی آموزش موسیقی در پکن به ارائه مقاله آموزشی و سخنرانی پرداخت. پویان آزاده در فوریه ۲۰۱۰ کنسرتو پیانو شماره ۲ اثر امین الله حسین را به همراه قطعهای از ساختههای خودش را با همراهی ارکستر سمفونیک آلمان اجرا کرد. پویان آزاده به عنوان نوه هنری استاد مرتضی خان محجوبی، در سال ۲۰۱۳ نت نویسی پیانو ایرانی را به عنوان میراث ملی، معنوی ایران ثبت ملی کرد. وی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی موسیقی ایران در اینباره میگوید:
این نت نویسی تماما ایرانی است و با نت نویسی غربی کاملا تفاوت دارد. در این شیوه، نوشتن از راست به چپ صورت میگیرد و هیچ خط حاملی وجود ندارد، تمام علائم لازمه نیز مشخص شده است.
پویان آزاده از سال ۱۳۷۷ به تحقیق و پژوهش پیرامون ثبت و آوانگاری موسیقی سنگسر پرداخت و پس از ۱۴ سال، نتایج پژوهشهای خود را به چهارمین همایش سراسری شورای سیاست گذاری ثبت آثار تاریخی، معنوی و طبیعی کشور دی ماه ۱۳۹۰، ارائه و پس از دفاع در سه مرحله (دو دفاع در کمیتههای فنی و کارشناسی و ۱ دفاع در جلسه نهایی)، موفق به ثبت ملی موسیقی سنگسر شد. پویان آزاده تلاشهای تازهای را برای ثبت موسیقی سنگسر در فهرست میراث یونسکو آغاز کرده است. پویان آزاده برای نخستین بار در جهان، کارگاه بینالمللی پیانو را در شهر بایروت ایالت «بایرن» برگزار کرد. در این کارگاه بینالمللی مدرسان پیانو از سراسر جهان دعوت شدند تا به معرفی روشهای عملی تدریس پیانو در سرزمین خود و تبادل نظر با یکدیگر بپردازند. همچنین در این برنامه یک پیانوی اختصاصی با کوک ایرانی در اختیار آزاده قرار گرفت تا قطعهای بداهه را بنوازد. در شب علم دانشگاه مارتین لوتر آلمان کنسرت پیانوی ملل با رهبری پویان آزاده برگزار شد. این برنامه در راستای کارگاه بینالمللی آموزشی پیانو در تالار گئورگ فریدریش هندل انستیتوی موسیقی شهر «هاله» با مدیریت پویان آزاده برپا شد. پویان آزاده، به دعوت رسمی دانشگاه رستک (Rostock)، رسیتال پیانو در تالار هنری شهر رستک آلمان اجرا کرد. وی که در راستای ترکیب پیانو با سازهای دیگر که نمونه سابق آن در سی دی ییلاق این هنرمند به چشم میخورد (ترکیب نوای پیانو با ساز دایره) در این کنسرت نیز با پیانو خود به دو نوازی با «آری باباخان اف» نوازنده رباب و آخرین راوی موسیقی شش مقام از بخارا میپردازد. نکته قابل توجه در این کنسرت دونوازی پیانو با رباب بود چرا که برای اولین بار است که پیانو به شیوه نوازندگی ایرانی با رباب به اجرای آثاری در موسیقی میپردازد.
دکتر پویان آزاده کتابهای متعددی در زمینه موسیقی و پیانو منتشر ترجمه و تالیف کرده است. از این میان می توان به عناوین زیر اشاره کرد:
کتاب متد اروپایی آموزش پیانو مجموعهای سه جلدی است. این کتاب که اثر پروفسور فریتس امنتس است، به عنوان متدی کارآمد، هماکنون در کشورهای جهان به ویژه در اروپا تدریس میشود. ترجمهی حاضر این کتاب بر اساس ویرایش سه زبانهی (آلمانی، انگلیسی، فرانسه) نسخهی اصلی، توسط دکتر پویان آزاده صورت گرفته است.
مجموعه سه جلدی متد اروپایی آموزش پیانو ترجمه دکتر پویان آزاده – پیانول، لذت لمس پیانو
اتود های هلر، از مجموعه اتودهای آموزشی است که بر خلاف اتودهای هم نوع خود که بیشتر در تنالیته ماژور می باشند، در تنالیته مینور است. برای نخستین بار این اتودها توسط دکتر پویان آزاده و با مقدمه ایشان در ایران منتشر شده است.
کتاب اتود های هلر با مقدمه دکتر پویان آزاده – پیانول، لذت لمس پیانو
کتاب سرودهای ملی کشورهای جهان شامل «نت» و «متن» تمامی سرودهای ملی کشورهای جهان است که توسط«پویان آزاده» تدوین و آوانگاری شده است در سال ۲۰۰۶ کاندید جایزه جهانی آموزش صلح یونسکو گردید و در دو کتابخانه و مرکز پژوهشی در اروپا(شهر هاله آلمان) و آمریکا شمالی(دانشگاه دولتی آریزونا) به عنوان منبع مهم ثبت گردید. پیوست این کتاب آلبومی صوتی است که شامل بهترین اجراهای سرودهای ملی کشورهای جهان(از جمله اجرای ارکستر فیلارمونی ژاپن به رهبری سجی اوزاوا) نیز می باشد.
کتاب سرودهای ملی کشورهای جهان (چاپ اول و دوم) – پیانول، لذت لمس پیانو
منابع: ویکی پدیای فارسی، سایت آموزشگاه موسیقی پارت، سایت انستیتو پیانو پویان
Save
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
Δ
راهنمای انتخاب پیانو
آکوردهای پیانو
انتخاب یک استاد پیانوی خوب
جواد معروفی
آشنایی با ساختار داخلی و مکانیزم پیانو های آکوستیک
Copyright © 2011 Pianol All Rights Reserved