پرلود (Prelude) - پیانول
در مطالب قبلی به تعریف دو واژه «رسیتال» و «نوکتورن» پرداختیم، و در ادامه واژه های، بخش واژه نامه به توضیح « پرلود » می پردازیم:
پرلود (به انگلیسی: Prelude) یک ساختهٔ موسیقایی است، که اغلب کوتاه و عموماً قبل از یک قطعهٔ طولانی دیگر نواخته میشود. این اصطلاح به طور کلی برای هر قطعهای که قبل از اجرای موسیقیهای مذهبی، غیرمذهبی و اپرا اجرا میگردد به کار برده میشود. در قرن هفدهم ارگنوازن به طور خاص شروع به نوشتن پرلودهایی با ساختار آزاد برای فوگهای پیچیدهٔ خود کردند. برجستهترین آهنگساز در این فرم، یوهان سباستین باخ، به هر پرلود شخصیت مجزای خویش را بخشیده: گاهی نزدیک به آریا و زمانی توکاتا و موسیقی رقص. پرلودهای فردریک شوپن و کلود دبوسی، کوتاه و خود معرف و در شخصیتهای جدا، اما در یک حال و هوای خاص نوشته شدهاند. شوپن اتودهایی نوشته که از لحاظ ساختمانی اندکی با پرلودهای او تفاوت دارند. در حالی که پرلودهای دبوسی دارای عناوین توصیفی خاطرهانگیز و گاهی اوقات ساختار راسپودی مانندی هستند. دمیتری شوستاکویچ نیز از آهنگسازانیست که در قرن بیستم در این فرم قطعات شاخصی نوشته است.
پرلود (Prelude) – نتنوشته شوپن از پرلود شمارهٔ ۲۳ ساختهٔ خودش
و همچنین:
پرلود (Prelude) یکی از فرم های آهنگ سازی است که انگیزه اصلی ایجاد آن از سازهای کلاویه ای غیر از ارگ الهام گرفته شده است. شما با ارگ میتوانید یک آکورد را برای مدت دلخواه ثابت نگه دارید اما در سازهایی مثل هارپسی کورد یا پیانو این امکان کمتر است چرا که صدای تولید شده به تدریج کاهش پیدا می کند. به این دلیل آهنگ سازان اواخر قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم بخصوص دوران باروک نسبت به فرمی که در آن نت های آکورد بجای اجرای همزمان، پشت سر هم نواخته بشند علاقمند شدند و فرمی بنام پرلود را ابداع کردند. در دنیای موسیقی به محض شنیده شدن نام پرلود همه و همه بیاد باخ بزرگ می افتند چرا که یکی از زیباترین و در عین حال ساده ترین پرلودها توسط او نوشته شده است.قطعه ای که در ابتدای کتاب کلاویه خوش آهنگ (Well Tempered Clavier) آمده است. این کتاب مجموعه ای از پرلودها و فوگ های آموزشی است که بعد از فوت باخ گردآوری شده. پس از گردآوری این مجموعه، عملا” پرلود به عنوان یک فرم در موسیقی پذیرفته شد و موسیقیدانانی مانند شوپن، دبوسی، راخمانینف و … در این سبک به نوشتن موسیقی پرداختتد. Charles Goundon موسیقیدان فرانسوی در سال ۱۸۵۹ بر روی اولین پرلود باخ ملودی بسیار زیبایی قرار نهاد و آنرا Ave Maria نامید، از آن پس این پرلود بنام Ave Maria معروف شد.
منابع: ویکی پدیا – گفتگوی هارمونیک
خیلی از ما لحظه لحظه هایمان را با پیانو زندگی می کنیم. پیانول، محلی برای دوستداران ساز پیانو است.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
Δ
راهنمای انتخاب پیانو
آکوردهای پیانو
انتخاب یک استاد پیانوی خوب
جواد معروفی
آشنایی با ساختار داخلی و مکانیزم پیانو های آکوستیک
Copyright © 2011 Pianol All Rights Reserved